De ce se deformează unghiile

Când vine vorba de sănătatea unghiilor noastre, este important să înțelegem factorii care pot duce la deformarea lor. Unghiile, deși par mici și neînsemnate, sunt de fapt o parte importantă a corpului nostru, oferind protecție degetelor și ajutându-ne în diverse activități cotidiene.

Cauzele deformării unghiilor

Deformarea unghiilor poate fi cauzată de o varietate de factori, începând de la probleme de sănătate până la obiceiuri sau îngrijire inadecvată a acestora.

Factori medicali

Anumite condiții de sănătate pot afecta aspectul și forma unghiilor. Printre acestea se numără:

 • Deficiențe nutriționale: Lipsa anumitor vitamine și minerale esențiale, precum vitamina B12, fierul sau zincul, poate duce la fragilitatea și deformarea unghiilor.
 • Boli ale pielii: Afecțiuni precum psoriazisul sau eczema pot afecta și unghiile, determinându-le să se îngroașe sau să se deterioreze.
 • Probleme de sănătate: Unele boli sistemice, cum ar fi hipotiroidismul sau afecțiunile pulmonare, pot influența sănătatea și aspectul unghiilor.

Obiceiuri și îngrijire inadecvată

În afara factorilor medicali, anumite obiceiuri și practici de îngrijire inadecvată pot contribui la deformarea unghiilor:

 • Utilizarea excesivă a unghiilor: Folosirea unghiilor pentru deschiderea ambalajelor sau pentru alte activități care pun presiune asupra lor poate duce la ruperea sau îndoirea acestora.
 • Expoziția la substanțe chimice agresive: Contactul frecvent cu substanțe chimice dure sau cu soluții de curățare poate slăbi unghiile și le poate face să se deterioreze.
 • Îngrijire inadecvată: Lipsa hidratării și a îngrijirii corecte a unghiilor poate contribui la uscarea și ruperea acestora.
Vezi și:  De ce se crapa unghiile pe verticala

Prevenirea și gestionarea deformării unghiilor

Pentru a preveni sau gestiona deformarea unghiilor, este important să urmăm anumite măsuri:

 • Mentenanță corespunzătoare: Tăierea și îngrijirea regulată a unghiilor, utilizarea unui hidratant pentru cuticule și purtarea mănușilor de protecție pot ajuta la menținerea sănătății acestora.
 • Alimentație echilibrată: Consumul unei diete bogate în nutrienți esențiali poate contribui la sănătatea unghiilor și la prevenirea deficiențelor nutriționale.
 • Evitarea obiceiurilor nocive: Renunțarea la obiceiurile care pot afecta sănătatea unghiilor, cum ar fi mușcatul sau tăierea lor în exces, este esențială pentru menținerea lor într-o stare optimă.

În concluzie, deformarea unghiilor poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv probleme de sănătate, obiceiuri nocive și îngrijire inadecvată. Înțelegerea acestor factori și adoptarea unui regim de îngrijire adecvat pot contribui la menținerea sănătății și aspectului optim al unghiilor noastre.

Tratamente și remedii pentru unghiile deformate

Pentru a trata și remedia unghiile deformate, există diverse opțiuni și soluții disponibile, fie că este vorba despre intervenții medicale sau remedii naturale.

Intervenții medicale

Pentru unghiile deformate cauzate de probleme medicale subiacente, este recomandabil să consultați un medic specialist pentru evaluare și tratament adecvat. Acesta ar putea recomanda tratamente precum:

Tipul de tratament Descriere
Medicație orală Administrarea de medicamente sau suplimente pentru corectarea deficiențelor nutriționale sau tratamentul afecțiunilor subiacente.
Tratamente topice Utilizarea unor creme sau loțiuni recomandate pentru îmbunătățirea stării unghiilor și a pielii din jurul acestora.
Intervenții chirurgicale În unele cazuri severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru corectarea deformărilor sau a altor probleme asociate unghiilor.

Remedii naturale și alternative

Pentru cei care preferă abordări mai naturale sau alternative, există și diverse remedii și tratamente disponibile, cum ar fi:

 • Apli… (continuare în lista următoare)
 • Utilizarea… (continuare în lista următoare)
 • Încercarea… (continuare în lista următoare)

Vezi și:

Photo of author

Ashe

Ashe este un redactor pasionat de cosmetice și produse de înfrumusețare. Cu o experiență bogată în domeniul industriei cosmetice, Ashe împărtășește cu entuziasm ultimele tendințe și noutăți din lumea frumuseții prin intermediul blogului nostru.

Lasă un comentariu