Nevralgie facială: Cauze, simptome și opțiuni de tratament

Nevralgia facială este o afecțiune caracterizată prin dureri intense și paroxistice în zona feței, în special în jurul ochilor, nasului, gurii și maxilarului. Aceste dureri sunt adesea descrise ca fiind înțepătoare, ascuțite sau electrice și pot fi debilitante pentru cei care le experimentează. În acest articol, vom explora cauzele, simptomele și opțiunile de tratament pentru nevralgia facială, oferindu-vă informațiile necesare pentru a înțelege mai bine această afecțiune și pentru a căuta ajutor medical adecvat.

Conținutul prezentat a fost creat datorită colaborării cu perfumeria.ro

Cauzele nevralgiei faciale

Nevralgia facială apare atunci când nervii faciali devin iritați sau comprimați. Cea mai comună cauză a acestei afecțiuni este presiunea exercitată asupra nervului trigemen, care este responsabil de transmiterea senzațiilor din față către creier. Presiunea asupra nervului trigemen poate fi rezultatul următoarelor condiții:

 • Neurinomul acustic (tumora creierului)
 • Scleroza multiplă
 • Infecții virale, cum ar fi herpesul zoster
 • Leziuni ale nervului facial
 • Compresie arterială asupra nervului trigemen

Este important să rețineți că în unele cazuri cauza nevralgiei faciale nu este identificabilă, iar afecțiunea este considerată idiopatică.

Simptomele nevralgiei faciale

Simptomele nevralgiei faciale includ:

 • Dureri intense, înțepătoare sau electrice în zona feței
 • Dureri paroxistice, care pot dura de la câteva secunde până la câteva minute
 • Dureri care pot fi declanșate de activități obișnuite, cum ar fi vorbitul, mestecatul sau atingerea feței
 • Episoade frecvente de durere, cu perioade de remisiune între ele
 • Hipersensibilitate la atingere în zona afectată
Vezi și:  Cosmetica Facială: Secretul unei Piele Frumoase și Strălucitoare

Simptomele nevralgiei faciale pot varia în intensitate și pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții pacienților. Este important să căutați asistență medicală pentru un diagnostic adecvat și un plan de tratament adecvat.

Opțiuni de tratament pentru nevralgia facială

Tratamentul nevralgiei faciale poate varia în funcție de severitatea și cauza simptomelor. Unele opțiuni de tratament includ:

 • Medicație: Medicamentele anticonvulsivante, cum ar fi carbamazepina sau gabapentina, pot fi prescrise pentru a controla durerea. Medicamentele analgezice pot fi, de asemenea, utilizate pentru a ameliora simptomele.
 • Injecții cu blocante nervoase: O injecție cu un anestezic local și un corticosteroid poate fi administrată în zona afectată pentru a bloca transmisia durerii de-a lungul nervului facial.
 • Proceduri chirurgicale: În cazurile severe sau rezistente la tratament, se poate recomanda o intervenție chirurgicală pentru a elibera presiunea asupra nervului trigemen sau pentru a îndepărta tumora sau leziunea care cauzează nevralgia facială.
 • Terapie cu radiofrecvență: Această procedură implică utilizarea unor unde de radiofrecvență pentru a distruge fibrele nervoase responsabile de transmiterea durerii în zona afectată.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a determina ce opțiuni de tratament sunt cele mai potrivite pentru dumneavoastră în funcție de cauza și severitatea nevralgiei faciale.

Care sunt cauzele nevralgiei faciale?

Nevralgia facială poate fi cauzată de presiunea exercitată asupra nervului trigemen din cauza unor condiții precum tumora creierului, scleroza multiplă, infecții virale, leziuni ale nervului facial sau compresie arterială.

Care sunt simptomele nevralgiei faciale?

Simptomele nevralgiei faciale includ dureri intense, înțepătoare sau electrice în zona feței, dureri paroxistice, sensibilitate la atingere și episoade frecvente de durere, cu perioade de remisiune între ele.

Vezi și:  Mezoterapie facială cu ace

Cum se tratează nevralgia facială?

Opțiunile de tratament pentru nevralgia facială includ medicamente anticonvulsivante, injecții cu blocante nervoase, proceduri chirurgicale și terapie cu radiofrecvență. Este important să consultați un medic pentru a determina ce tratament este potrivit pentru dumneavoastră.

Pot fi prevenite episoadele de nevralgie facială?

Deși nu există o metodă sigură de prevenire a nevralgiei faciale, evitarea factorilor declanșatori, cum ar fi stresul și expunerea la temperaturi extreme, poate ajuta la reducerea frecvenței și severității episoadelor.

Care este prognoza pentru nevralgia facială?

Prognoza pentru nevralgia facială poate varia în funcție de cauza și severitatea simptomelor. Cu tratament adecvat, mulți pacienți pot obține ameliorarea simptomelor și pot menține o calitate bună a vieții.


Vezi și:

Photo of author

Ashe

Ashe este un redactor pasionat de cosmetice și produse de înfrumusețare. Cu o experiență bogată în domeniul industriei cosmetice, Ashe împărtășește cu entuziasm ultimele tendințe și noutăți din lumea frumuseții prin intermediul blogului nostru.

Lasă un comentariu