De ce mi se rup unghiile

Când vine vorba de îngrijirea unghiilor, poate fi frustrant să observi că acestea se rup sau se exfoliază cu ușurință. Unghiile fragile și fragile pot afecta atât aspectul estetic al mâinilor, cât și starea de sănătate generală a unghiilor. Există mai mulți factori care pot contribui la ruperea unghiilor, iar înțelegerea acestora poate ajuta la prevenirea acestui fenomen neplăcut.

Cauzele ruperii unghiilor

Există mai multe motive posibile pentru care unghiile se pot rupe cu ușurință. Printre acestea se numără:

 • Deficitul de nutrienți: Lipsa anumitor vitamine și minerale esențiale, cum ar fi biotina, zincul și fierul, poate duce la fragilitatea unghiilor.
 • Expunerea excesivă la substanțe chimice: Contactul frecvent cu substanțe chimice agresive, precum detergenții sau solvenții, poate slăbi unghiile și le poate face să se rupă mai ușor.
 • Uzura mecanică: Activități precum săpatul în grădină sau folosirea unghiilor pentru a deschide ambalajele pot provoca deteriorarea și ruperea unghiilor.
 • Umiditatea excesivă sau uscăciunea: Schimbările bruște ale umidității sau expunerea prelungită la apă pot afecta integritatea unghiilor, făcându-le mai susceptibile la rupere.
 • Boala de bază: Anumite afecțiuni medicale, precum hipotiroidismul sau psoriazisul, pot afecta sănătatea unghiilor și le pot face mai fragile.

Prevenirea ruperii unghiilor

Pentru a preveni ruperea unghiilor, este important să acorzi atenție îngrijirii adecvate a acestora. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să-ți menții unghiile sănătoase și puternice:

 • Mănâncă o dietă echilibrată și bogată în nutrienți esențiali pentru sănătatea unghiilor.
 • Folosește mănuși de protecție atunci când lucrezi cu substanțe chimice sau efectuezi activități care ar putea deteriora unghiile.
 • Evită să folosești unghiile ca instrumente pentru sarcini de zi cu zi și folosește în schimb unelte adecvate.
 • Aplică o cremă hidratantă pentru mâini și unghii în mod regulat pentru a menține nivelul optim de hidratare.
 • Întreține unghiile tăiate și șlefuite pentru a reduce riscul de rupere.
 • Consulă un medic dacă observi schimbări semnificative în aspectul sau starea de sănătate a unghiilor tale.
Vezi și:  De ce se albesc unghiile

Îngrijirea adecvată a unghiilor este esențială pentru menținerea sănătății și aspectului acestora. Prin înțelegerea factorilor care pot contribui la ruperea unghiilor și adoptarea unor măsuri preventive corespunzătoare, poți să-ți menții unghiile puternice și frumoase. Asigură-te că acorzi atenție îngrijirii adecvate a unghiilor tale și că consulți un medic în cazul unor probleme persistente.

Întrebări frecvente

Ce să fac dacă unghiile mele se rup des?

Dacă unghiile tale se rup frecvent, este important să acorzi atenție îngrijirii adecvate și să identifici posibilele cauze. Poți încerca să adopți măsuri preventive, cum ar fi evitarea expunerii la substanțe chimice agresive sau folosirea mănușilor de protecție în timpul activităților care pot afecta unghiile.

Cum pot îmbunătăți starea generală a unghiilor mele?

Pentru a îmbunătăți starea generală a unghiilor tale, este recomandat să ai grijă de nutriția ta și să te asiguri că consumi suficienți nutrienți esențiali pentru sănătatea unghiilor, cum ar fi biotina, zincul și fierul. De asemenea, poți încerca să reduci expunerea la factorii care pot deteriora unghiile și să urmezi o rutină regulată de îngrijire a acestora.

Cauze Prevenire
Deficitul de nutrienți Mănâncă o dietă echilibrată și bogată în nutrienți esențiali.
Expunerea excesivă la substanțe chimice Folosește mănuși de protecție și evită contactul direct cu substanțele agresive.
Uzura mecanică Evită să folosești unghiile pentru sarcini care le pot deteriora și folosește unelte adecvate.
Umiditatea excesivă sau uscăciunea Aplică o cremă hidratantă regulat și evită expunerea prelungită la apă.
Boala de bază Consulă un medic pentru a investiga și trata afecțiunile medicale care pot afecta sănătatea unghiilor.

Vezi și:

Photo of author

Ashe

Ashe este un redactor pasionat de cosmetice și produse de înfrumusețare. Cu o experiență bogată în domeniul industriei cosmetice, Ashe împărtășește cu entuziasm ultimele tendințe și noutăți din lumea frumuseții prin intermediul blogului nostru.

Lasă un comentariu