De ce se albesc unghiile

Unghiile albe și sănătoase sunt o expresie a stării generale de sănătate a unei persoane și a modului în care își îngrijește corpul. Cu toate acestea, există unele situații în care unghiile pot deveni albicioase sau pot dezvolta pete albe, ceea ce poate ridica întrebări despre starea lor de sănătate. În acest articol, vom explora diferitele motive pentru care se pot albesc unghiile și ce ar trebui să faci pentru a le menține sănătoase și frumoase.

Factori externi care pot determina albirea unghiilor

Există o serie de factori externi care pot afecta aspectul unghiilor și pot duce la albirea lor. Printre aceștia se numără:

  • Utilizarea excesivă a produselor de îngrijire a unghiilor: Folosirea frecventă a uneltelor sau substanțelor chimice pentru îngrijirea unghiilor, cum ar fi acetona sau lacurile de unghii, poate să le afecteze aspectul și să le facă să devină mai albe.
  • Expunerea la apă și substanțe chimice: Contactul prelungit cu apă sau substanțe chimice puternice poate slăbi unghia și poate provoca albirea ei. Acest lucru este deosebit de frecvent în cazul persoanelor care lucrează în industrii care implică expunerea la substanțe chimice sau care spală des vasele.
  • Leziuni minore: Loviturile minore sau traumatismele la nivelul unghiilor pot determina formarea de pete albe temporare, care dispar de obicei odată cu vindecarea unghiei.

Factori interni care pot duce la albirea unghiilor

Pe lângă factorii externi, există și anumite condiții de sănătate care pot contribui la albirea unghiilor:

  • Carente nutritive: Deficiențele de minerale precum zincul, fierul sau calciul pot afecta sănătatea unghiilor și pot determina apariția unghiilor albe sau fragile.
  • Infecții fungice: Infecțiile cu ciuperci la nivelul unghiei pot provoca schimbări de culoare, inclusiv albirea, și pot necesita tratament medical.
  • Boli de piele: Anumite afecțiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul sau dermatita, pot afecta și unghiile și pot duce la albirea sau deformarea lor.
Vezi și:  Ce Inseamna Unghiile Negre la Barbati

Cum să menții unghiile sănătoase și frumoase

Pentru a preveni albirea excesivă a unghiilor și pentru a le menține sănătoase, este important să ai grijă de ele în mod corespunzător:

  • Evită expunerea excesivă la apă și substanțe chimice: Folosește mănuși de protecție atunci când lucrezi cu substanțe chimice sau speli vasele și evită expunerea prelungită la apă.
  • Îngrijește-ți unghiile regulat: Taie-le în mod regulat și folosește o cremă hidratantă pentru cuticule pentru a le menține sănătoase și hidratate.
  • Adoptă o dietă echilibrată: Consumă alimente bogate în vitamine și minerale pentru a-ți menține unghiile și întregul organism sănătos.
  • Consultă un medic: Dacă observi schimbări semnificative în aspectul unghiilor tale sau dacă te îngrijorează starea lor de sănătate, este important să consulți un medic pentru o evaluare și un tratament adecvat.

Albirea unghiilor poate fi determinată atât de factori externi, cât și de condiții interne de sănătate. În general, menținerea unei igiene adecvate și a unei diete sănătoase poate contribui la prevenirea acestui fenomen și la menținerea unghiilor într-o stare bună de sănătate. Cu toate acestea, în cazul în care observi schimbări semnificative în aspectul sau starea unghiilor tale, este recomandabil să consulți un medic pentru o evaluare și recomandări adecvate.

Întrebări frecvente

În continuare, vom răspunde la câteva întrebări frecvente legate de albirea unghiilor:

Întrebare Răspuns
De ce se pot albi unghiile? Unghiile pot deveni albe din diverse motive, inclusiv din cauza utilizării excesive a produselor de îngrijire, expunerii la apă și substanțe chimice sau din cauza unor condiții de sănătate precum deficiențele nutritive sau infecțiile fungice.
Cum pot preveni albirea excesivă a unghiilor? Pentru a preveni albirea excesivă a unghiilor, este important să eviți expunerea excesivă la apă și substanțe chimice, să îngrijești regulat unghiile și să adopți o dietă echilibrată.
Când ar trebui să consult un medic? Ar trebui să consulți un medic dacă observi schimbări semnificative în aspectul unghiilor tale sau dacă te îngrijorează starea lor de sănătate, pentru o evaluare și recomandări adecvate.

Vezi și:

Photo of author

Ashe

Ashe este un redactor pasionat de cosmetice și produse de înfrumusețare. Cu o experiență bogată în domeniul industriei cosmetice, Ashe împărtășește cu entuziasm ultimele tendințe și noutăți din lumea frumuseții prin intermediul blogului nostru.

Lasă un comentariu